dimarts, 4 de novembre del 2014

COM PODEN AJUDAR-NOS ELS MAPES MENTALS?


QUÈ ÉS UN MAPA MENTAL?

Els mapes mentals són una forma d'organitzar continguts d'una manera visual. Permeten transformar un text amb una informació plana en alguna cosa atractiva i visual que respon millor a la manera en la qual la nostra ment tracta i assimila qualsevol informació.

Com veus en l'exemple, el mapa mental partix d'una idea central representada per una imatge i una paraula. Aquesta és la idea central del mapa mental.  A partir d'aquest centre apareixen branques, que són les idees principals. De cadascuna d'aquestes branques, apareixen altres sub-branques.


imatge: http://www.tonybuzan.com/gallery/mind-maps/

Tant les branques principals com les secundàries han de tenir una imatge i una sola idea.  Cadascuna de les branques principals han de ser d'un color diferent.

El mapa mental permet que l'aprenentatge siga més equilibrat en usar els dos hemisferis del nostre cervell. L'hemisferi esquerre s'encarrega de la lògica i la capacitat analítica, mentre que el dret ho fa de la imaginació, el color i la consciència espacial.

PER A QUÈ SERVEIX UN MAPA MENTAL?

Els mapes mentals són una eina molt útil per diverses raons. El seu gran impacte visual i la facilitat amb la qual podem establir relacions entre diferents idees els fan especialment útils per a:

1. Estudiar.
Un mapa mental t'ajuda a memoritzar millor qualsevol contingut. Tenen un gran impacte visual i et mostren en perfecte ordre totes les relacions que existeixen entre les diferents idees.

Els mapes mentals t'ajuden a comprendre millor qualsevol matèria i et servixen per repassar el contingut de l'examen.

2. Prendre notes.
El mapa mental et permet prendre notes de manera molt més fàcil, ja que utilitzes el mateix sistema de relacionar idees que fa servir el teu cervell. Qualsevol dada, data o característica s'estructura fàcilment per mitjà d'un mapa mental.

3. Treballar en equip.
Els mapes mentals ajuden a treballar en equip. Doten d'una estructura als diferents continguts i idees aportats pels membres del grup.

Pots destinar una branca a un concepte determinat i cada company/a pot aportar les seues idees sobre aquesta branca.

4. Planificar un assaig o una monografia.

Si has de preparar una monografia sobre qualsevol tema, amb un mapa mental pots estructurar els continguts, tenint una visió panoràmica que et pot facilitar molt la tasca.

Col·locant paraules clau sobre cadascuna de les branques, pots generar els continguts.

Pots ordenar l'estructura, afegir o treure continguts o generar idees per al contingut final.

5. Resoldre problemes.

Els mapes mentals et permeten resoldre problemes perquè pots plantejar solucions, avaluar-les i ampliar-les.

6. Per augmentar la creativitat.

Amb un mapa mental pots generar idees i trobar fonts d'inspiració. Visualment és una eina molt poderosa per a generar noves idees a partir d'altres existents.

7. Fer presentacions.

Si has de fer una presentació a classe, ajudar-te d'un mapa mental et serà de gran utilitat perquè les teues idees estaran perfectament ordenades, no t'oblidaràs de cap punt i la presentació serà molt més clara i fluida.


(Article extret de: http://www.muyfacilmente.com/)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada