divendres, 14 de setembre del 2012

DADES SOBRE L'OBESITAT INFANTIL


L'obesitat infantil s'ha convertit pràcticament en una epidèmia en els països desenvolupats, amb la informació que el CDC (Centers for Desease Control and Prevention) s'ha triplicat en els últims 30 anys. Als Estats Units, aproximadament el 20% dels xiquets i xiquetes entre els 6 i els 11 anys són considerats obesos. Tingueu en compte que l'obesitat és molt més que tindre una miqueta de sobrepés, és tindre un sobrepés significatiu, i pot conduir a problemes de salut greus. Aprendre sobre el problema i les possibles solucions és el primer pas per ajudar a combatre aquest problema a casa.

Les causes de l'obesitat infantil

Genètica. No es pot negar que els gens juguen un gran paper en com som de grans o xicotets. Algunes persones de fet, tenen "ossos grans", mentre que altres estan destinats a ser menuts. Però no sols els gens determinen si un xiquet/a tindrà sobrepés.

Les hormones. Com els gens, els nivells hormonals poden fer que un xiquet/a siga més procliu a patir sobrepés. Certes malalties poden afectar els nivells hormonals i provocar canvis de pes. No obstant això, com els gens, les hormones no són l'únic factor determinant del pes del xiquet.

La dieta inadequada i la falta d'exercici. Aquests dos factors són les principals causes de l'obesitat infantil. Els xiquets i xiquetes que ingerixen massa calories i fan poc o gens d'exercici són més propensos a ser obesos que els que seguixen una dieta saludable i es mantenen actius.

Riscos potencials de l'obesitat infantil

Problemes cardíacs. Els xiquets i xiquetes que són obesos són més propensos a patir malalties relacionades amb el cor, com la pressió arterial alta o diferents cardiopaties.

La diabetis. L'obesitat augmenta el risc de diabetis, i molts xiquets i xiquetes que són obesos ja estan en l'etapa de pre-diabetis.

Angoixa emocional. Siguem realistes, els xiquets i xiquetes poden ser cruels, especialment amb algú que es percep com "diferent". Els xiquets obesos són sovint objecte de les burles dels seus companys, el que pot conduir a la depressió, l'ansietat, i fins i tot problemes d'aïllament.

Trastorns del son. L'excés de pes pot causar apnea del son, una malaltia la qual provoca en la persona que la pateix una aturada momentània de la respiració mentre es dorm. Normalment, el cos genera una resposta en els pulmons que reinicia la respiració, però aquests constants "bots" en la respiració poden conduir a la mala qualitat del son, que al mateix temps pot donar lloc a nombrosos problemes durant el dia.

La prevenció de l'obesitat infantil

Eviteu el menjar "brossa". Aquesta és una de les millors maneres d'ajudar a prevenir l'obesitat infantil. No sempre és tan fàcil com sembla, perquè algunes coses que sonen saludables -com certs tipus de suc de fruites- en realitat contenen grans quantitats de sucre i calories. Llegiu les etiquetes i busqueu els aliments que ofereixen una nutrició completa sense grans quantitats de calories.

Augmenteu el nivell d'activitat física. L'exercici va de la mà de la dieta, però amb xiquets això és realment una de les maneres més fàcils per frenar l'obesitat infantil. Els xiquets i xiquetes són naturalment més actius que els adults, i aconseguir que s'alcen i es moguen és tan simple com anar-se'n amb ells a passejar per la serra o llançar una pilota al pati de darrere. Intenta que facen 60 minuts d'exercici al dia (en cas que siga d'una intensitat moderada).

Parlar-los sobre els hàbits saludables. Els xiquets i xiquetes també són curiosos per naturalesa, i entendre per què han de fer alguna cosa és important per a ells. El típic "perquè jo ho dic" no obtindrà cap resultat. Expliqueu per què no poden prendre un gelat i pastissos per a dinar o per al sopar, i de segur que si ho entenen serà més fàcil que ho accepten.

(Font de l'article: "www.ourfamilyworld.com")


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada