dissabte, 22 de setembre del 2012

'5 Al dia ' Tornada a l'escola

Sempre és bon moment per consumir fruites i hortalisses, i ara amb la tornada a la rutina necessitem reprendre els bons hàbits. Des '5 al dia' vos donem alguns consells per fer de setembre un mes més saludable i suportable.

niños cocinando

 
Acaben les vacances, i amb elles, en molts casos, els mals hàbits alimentaris, el picar entre hores, l'eixir de nit .., de manera que ara toca tornar a reeducar el nostre cos en pautes sanes, amb la pràctica regular d'activitat física i seguint una alimentació saludable i equilibrada, rica en fruites i hortalisses. 

Que aquesta tornada 'a la normalitat' es faça de manera progressiva és important, sobretot per tornar a organitzar horaris de menjar, estudi i descans, de manera que els xiquets dormen un mínim de 8-10 hores. 

Per al desenvolupament, tant físic com mental de les persones, és imprescindible una alimentació sana i equilibrada que comporte el consum diari al menys de 5 racions de fruites i hortalisses, juntament amb la resta de grups alimentaris: lactis baixos en greix, derivats integrals dels cereals (pa, pasta ...), carns, peixos i ous, oli d'oliva i aigua per calmar la nostra set; A més a més és important fer 5 menjades al dia: desdejuni a casa, esmorzar a mig matí en el col·le, dinar, berenar i sopar, i evitar el consum habitual d'aliments rics en greixos saturats i sucre afegit com la pastisseria industrial, els precuinats, els refrescs amb sucre, el menjar ràpid, etc. 

Quant a l'exercici físic, és convenient fer esport dos dies per setmana com a mínim, tant adults com xiquets, i fer cada dia un mínim de 30 minuts d'activitat física suau com caminar, en comptes d'agafar el cotxe, pujar unes escales en comptes d'utilitzar el ascensor ... etc.

Algunes recomanacions: 


El desdejuni gaudix de gran importància ja que està demostrat que el rendiment escolar i laboral es relaciona directament amb la seua composició. Un desdejuni complet hauria de contenir, una fruita fresca, cereals integrals en forma de pa o d'esmorzar baixos en greix i sucre, i un làctic desnatat o baix en greix. 

A mig matí, tant si estàs a casa, com a la feina, o els xiquets al pati del col · legi, és molt aconsellable una aportació extra d'energia, sobretot si no han esmorzat o ho han fet d'una manera inadequada, així l'entrepà de tota la vida i les fruites, són aliments perfectes per aquesta presa juntament amb l'aigua, en comptes de brioixeria, begudes ensucrades (com els sucs envasats), etc., que són cada vegada més habituals. 

En el dinar, procurar prendre hortalisses crues o cuinades, formant part dels primers juntament amb arrossos, pasta, llegums o creïlles, o bé, com guarnicions de peixos, ous o carns magres, aigua com a beguda, fruita de postres i pa integral per acompanyar . En el cas dels menjadors escolars dels menús la legislació indica que han d'estar elaborats per dietistes-nutricionistes, per assegurar que queden cobertes les necessitats dels escolars. 

El berenar, ens permet afrontar la vesprada, sobretot si portem tota la jornada asseguts a l'oficina o al col·legi, i hem de procurar ocupar-la amb alguna activitat física o activitat extraescolar, i acompanyar-la d'una ingesta de fruites fresques o dessecades, fruits secs, o fins i tot un entrepà si tenim entrenament, evitant les llepolies, les begudes ensucrades, snacks i pastes. 


El sopar, últim menjar del dia, s'ha de planificar en funció dels aliments consumits al llarg de tota la jornada, donant preferència a les hortalisses, i com a postres les fruites fresques. No hem de descuidar-la per ser l'última, i en el cas dels xiquets podem animar-los perquè ens ajuden a preparar-la. És important evitar els sopars a base de cereals dels que prenem en l'esmorzar, ja que
desplacen a aliments com el peix, els ous o les hortalisses. 

Des '5 al dia' vos convidem a visitar la nostra web: www.5aldia.org, i posem a la vostra disposició, informació nutricional, receptaris, etc...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada