dimecres, 11 de setembre del 2019

RUGBI-COL·LE

"EL RUGBI-COL·LE"

Com ja hem comentat a l'aula, abans d'iniciar la unitat al col·le heu de visionar el vídeo que teniu tot seguit per conéixer uns quants aspectes relacionats amb aquest magnífic esport d'equip que és el RUGBI: història, camp de joc, regles...


De tota manera la versió que aprendrem en classe d'Educació Física serà més senzilla, amb un reglament adaptat i sense tant de contacte físic però igual de divertit!!

A continuació teniu el REGLAMENT que utilitzarem en les nostres classes. Llegiu-lo amb deteniment i si vos surgeix qualsevol dubte, anoteu-lo per preguntar-lo en la pròxima sessió.

EL JOC

Objectiu del joc

El joc es desenvolupa entre dos equips que intenten anotar més punts que l'equip contrari en un temps determinat. Els jugadors i jugadores intenten aconseguir punts col·locant el baló sobre la línia de porteria contrària o xutant-lo per damunt del travesser.

El camp

El terreny de joc és un espai rectangular. En una pista d'handbol de 20x40 metres marcarem una línia a 10 metres de la línia de fons i allargarem els pals de les porteries amb alguna pica per simular la "H" que formen les porteries de rugbi.



Nombre de jugadors/es

6 jugadors en cada equip és el nombre ideal en una pista d'handbol.

Inici del joc

Se sorteja l'elecció de camp i l'equip que perd treu des del punt central. El jugador que realitza la treta col·loca el baló en el sòl i el xuta cap avant amb la intenció de guanyar el major nombre de metres possibles. Després d'un assaig, el joc comença d'igual forma.



El jugador/a que rep el passe pot córrer, passar cap arrere o xutar el baló. El baló ha de dur-se amb les dues mans i en el moment que el jugador és placat/placada, ha de passar-lo CAP ARRERE immediatament.

Placatge

El placatge es produeix quan un defensor toca l'atacant en possessió del baló simultàniament amb les dues mans en els malucs.



Canvis de possessió

Hi ha un canvi de possessió quan:

1. Es produeix un passe avançat: ocorre quan el baló es passa amb les mans cap a la porteria contrària o quan, en rebre una passada el baló rebota cap avant des de les mans o els braços del jugador que el rep.
2. El jugador/a placat/ada no realitza el passe arrere o erra en l'execució del mateix.
3. Un equip és placat un nombre determinat de voltes.
4. Hi ha qualsevol tipus de contacte corporal major al permés en el placatge.
5. El baló ix per les línies de demarcació. Si el baló ix per una banda, s'efectuarà una treta lliure des del lloc per on va eixir. Si el baló ix per la línia de fons, la treta es realitzarà des de la línia de 10 metres.

Treta lliure

Quan es produeix un canvi de possessió el jugador/a té dues opcions: o bé xutar el baló cap a la porteria intentant transformar-lo o, col·locar el baló en el sòl, tocar-lo amb el peu i passar-lo amb les mans a un company/a (treta a la mà).

Els jugadors i jugadores de l'equip contrari estaran a 5m o sobre la mateixa línia de gol si la treta és a menys de 5m d'aquesta.

Puntuació

Un assaig s'aconsegueix tocat amb el baló per darrere de la línia de fons contrària, anomenada línia de marca (5 punts).



La transformació de l'assaig s'efectua després de marcar un assaig, mitjançant una patada al bot o baló parat des de la línia de 10 metres i en línia amb el lloc on s'aconseguí l'intent. Per a transformar l'assaig cal passar la pilota per damunt del travesser i entre la prolongació dels dos pals (2 punts).



Si l'assaig és transformat s'aconsegueixen 7 punts en total.

Gol de penal s'aconsegueix de forma idèntica per una transformació d'una treta lliure (3 punts).

Gol de xut al bot s'aconsegueix durant el joc quan se solta el baló i es xuta de seguida  enviant-lo per damunt del travesser i entre els pals. Sols es pot aconseguir un gol de xut una vegada que s'ha sobrepassat la línia de 10 metres (3 punts).

TÈCNIQUES BÀSIQUES 

Passar

El passe SEMPRE ES REALITZA CAP ARRERE. S'agafa el baló amb les dues mans, es porta sobre un costat i es balancegen els braços en la direcció del passe, per útim se solta aturant el moviment dels braços quan queden estirats cap al receptor. El passe ha de dirigir-se a l'alçada dels malucs del company/a.



Rebre

Es rep el baló amb les dues mans col·locades en front dels malucs i s'acompanya la seua trajectòria en el moment de rebre'l per esmortir la seua velocitat. Convé girar-se cap al camp propi per evitar un passe avançat si cau el baló.



Xutar

El xut al bot es realitza deixant caure el baló de manera que bote en el sòl sobre un dels seus vèrtexs i torne cap al jugador/a que xuta per colpejar-lo amb la major superfície possible de l'empenya.

En el xut a baló parat un jugador/a subjectarà el bajó per un dels extrems, qui xuta realitzarà una carrera controlada per xutar amb la major superfície possible de l'empenya i col·locar el baló entre els dos pals.


Altra cosa que aprendrem és a ballar la "HAKA", una dansa tradicional maorí que realitzen les seleccions neozelandeses de diferents esports abans de cada partit i que ha fet famosa  els ALL BLACKS, la selecció de rugbi de Nova Zelanda. Esta dansa simbolitza FORÇA, ORGULL i UNITAT. Ací teniu un vídeo perquè veieu com impressiona...






Perquè pugueu anar aprenent-la també en casa, ací teniu un vídeo on se vos mostren els passos... Aneu practicant les vostres cares de guerrers i guerreres!!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada